Hout eigenschappen

Eigenschappen van hout

Hout is een natuurlijk materiaal met karakteristieke eigenschappen. Wij vinden het belangrijk om hier uitgebreide informatie over te geven. Hout kan in de praktijk natuurlijke afwijkingen vertonen die op het eerste gezicht een mindere kwaliteit doen vermoeden, maar in werkelijkheid geen afbreuk doen aan de fysieke eigenschappen. Wij lichten deze kenmerken graag verder toe.

Thermische modificatie

Kleur

Groen vlekken

Schimmels en blauwe plekken

Noesten en vlammen

Ruwe plekjes en randen

Hars

Merg

Mini boorgaten

Werking

Thermische Modificatie

Thermomodificatie is een computergestuurd proces dat wordt uitgevoerd in speciale ovens bij hoge temperaturen, waarbij alleen stoom en warmte worden gebruikt zonder toevoeging van chemicaliën.

Thermisch gemodificeerd hout heeft vele voordelen:

  • 100% natuurlijke behandeling - alleen hoge temperatuur en stoom worden gebruikt
  • Hout wordt volledig behandeld, niet alleen aan de oppervlakte zoals bij chemische impregnatie
  • Harsvrij
  • Geschikt voor alle klimaten
  • Verhoogde vormvastheid en duurzaamheid van hout
  • Verminderde wateropname
  • Minder vervorming en spanning veroorzaakt door veranderingen in luchtvochtigheid
  • Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar
  • Mooi hout met een rijke kleur

Thermische modificatie van hout is een proces waarbij het houtmateriaal wordt verhit tot een temperatuur tussen 180-220 °C en tegelijkertijd wordt beschermd met stoom. De stoom biedt niet alleen bescherming aan het hout, maar heeft ook invloed op de chemische veranderingen die in het hout plaatsvinden.

Het proces van thermische modificatie is 100% natuurlijk en niet giftig, omdat er alleen gebruik wordt gemaakt van warmte en stoom en er geen chemicaliën worden toegevoegd. Hierdoor is thermisch gemodificeerd hout een milieuvriendelijk en volledig recyclebaar product dat geen schadelijke chemicaliën bevat.

In tegenstelling tot chemische impregnatie, verbetert thermische modificatie het hout door en door, niet alleen aan de buitenkant. Dit resulteert in houten planken die duurzaam en stabiel zijn in alle opzichten.

Thermische modificatie van hout zorgt voor een verlaagd evenwichtsvochtgehalte, waardoor het materiaal zijn vorm veel beter behoudt dan onbehandeld hout. Het vochtgehalte van het hout daalt na de behandeling tot ongeveer 4-6 procent, wat ervoor zorgt dat thermisch gemodificeerd hout minder heftig reageert op veranderingen in luchtvochtigheid dan onbehandeld hout. Dit zorgt voor een betere vormvastheid van het materiaal, zelfs bij wisselende luchtvochtigheid. Door de warmtebehandeling neemt de houtkrimp af en is er een langzamere opname van vocht. Hierdoor presteert thermisch gemodificeerd hout beter dan onbehandeld of chemisch behandeld hout, zelfs bij veranderingen in de seizoenen.

Thermisch gemodificeerd hout is daarom een goed duurzaam alternatief voor tropisch hardhout, dat zowel binnen als buiten kan worden gebruikt in elk klimaat.

 

Kleur

De vorm, kleur en nerf van het hout creëren na verwerking een natuurlijk kleurenspel. Bij geïmpregneerd hout kunnen kleurverschillen ontstaan, omdat de kleurpigmenten bij keteldrukimpregnering niet gelijkmatig worden geabsorbeerd. Dit komt doordat de dichtheid van het hout verschillend is en er daardoor een andere kleurintensiteit ontstaat. Dit trekt meestal na verloop van tijd weg door weersinvloeden. Ook kan de kleur van gespoten en geverfd hout per partij verschillen.

 

Groene vlekken

Op geïmpregneerd hout zijn af en toe kleine groene stippen of vlekken te zien. Dit zijn onschadelijke zoutkristallen die zich aan het oppervlak hebben samengevoegd met de natuurlijke hars uit het hout. Na verloop van tijd vervagen deze stippen om uiteindelijk te verdwijnen. Een dergelijke uitbloeiïng van zoutkristallen gebeurt niet bij dompel-impregnatie. Daarom kunnen deze kleine groene stippen of vlekken op het oppervlak worden beschouwd als een kwaliteitskenmerk. Ze zijn namelijk het gevolg van een zorgvuldig impregneerproces middels keteldruk.

 

Schimmels en blauwe plekken

Keteldruk geïmpregneerd hout wordt tijdens het impregneerproces erg vochtig. Vooral in het warme seizoen kan daardoor meeldauw- en schimmelaantasting ontstaan. Deze schimmels zijn niet van invloed op de kwaliteit en de sterkte van het hout. Deze aantastingen verdwijnen of kunnen eenvoudig met de hand worden weggeveegd. U kunt lichte schimmel verwijderen door het hout met schimmelreiniger te besproeien. Na 30 minuten kunt u het hout afwassen. Zwaarder aangetaste gedeeltes kunnen worden behandeld met een chloorhoudende huishoudreiniger. Fijnbezaagd lariks/douglas is versgezaagd en bevat in hoge mate vocht. Dit vocht kan tijdens opslag en verwerking schimmelvorming veroorzaken.
Al het versgezaagde lariks/douglas krijgt bij de leverancier bij binnenkomst in Nederland een anti-schimmel/ anti-blauw behandeling die deze schimmelaantasting zoveel mogelijk voorkomt.

 

Noesten en vlammen

Deze zijn karakteristiek voor hout en geven ieder hout een unieke uitstraling. Noesten maken deel uit van het natuurlijke uiterlijk van hout en kunnen variëren in aantal en grootte. Ondanks zorgvuldige kwaliteitscontroles vallen noesten soms uit bij droog weer. Dit kan nooit volledig worden voorkomen en betekent geen kwaliteitsvermindering.

 

Ruwe plekjes en randen

Zelfs met de grootste zorg in het productieproces kunnen ruwe plekken en schaafafwijkingen
niet altijd worden vermeden. Ruwe plekken kunnen met name voorkomen ter plaatse van
noesten bij houtvezels die tegen de verwerkingsrichting inlopen. Bij profileringen en ronde
hoeken kunnen kleine vezelscheuren voorkomen als gevolg van de verwerking dwars op de
houtvezel.

 

Hars

Hars op een houten oppervlak is volkomen normaal en zelfs onvermijdelijk. In het eerste jaar kan er hars uit het hout komen. Verse vlekken kunnen worden verwijderd met terpentine. Wanneer hars aan de oppervlakte is gekomen wordt het doorgaans snel bros. Het valt daardoor spontaan van het hout af. Het kan ook met een schaaf verwijderd worden. Bij bepaalde soorten hardhout kan tijdens warme periodes een kristalachtige hars aan de oppervlakte verschijnen. Dit proces stopt na verloop van tijd. De harskorrels kunnen verwijderd worden met een harde borstel of schaaf.

 

Merg

De mergbuis is de centrale buis in de eerste ring van de boomstam. Het verschilt van het omringende hout: de kleur is donkerder en anders van structuur. Bij de bewerking van het hout kan de mergbuis volledig of gedeeltelijk zichtbaar worden. Deze eigenschap maakt deel uit van de natuurlijke uitstraling van het hout. Soms wordt de mergbuis ten onrechte aangezien voor houtrot.

 

Mini boorgaten

Sommige hardhoutsoorten kunnen kleine gaatjes (pinholes) vertonen. Deze gaatjes zijn veroorzaakt door nathoutboordertjes die zich voeden met de sappen van de boom. Zodra een boom is gekapt, sterven deze insecten en bestaat er dus geen gevaar meer dat er nieuwe pinholes ontstaan. Deze ‘pinholes’ worden soms ten onrechte aangezien voor houtworm. Deze pinholes vormen geen enkel gevaar en hebben geen invloed op de duurzaamheid of de statische eigenschappen van het hardhout.

 

Werking

Hout zwelt op wanneer het vocht opneemt en krimpt wanneer het vocht afstaat. Dit kan de dikte en breedte van het hout aanzienlijk veranderen. In de lengterichting zijn de veranderingen echter minimaal. Toleranties in de houtafmetingen zijn daarom een natuurlijk verschijnsel en geen tekortkoming.
Een heel natuurlijk gevolg van dit zwel- en krimpgedrag is dat er scheuren en vervormingen kunnen optreden. Droogtescheuren komen het meest voor bij hout waar het hart van de boom nog ingesloten zit (zoals bij pallissades). De scheuren hebben geen invloed op de stabiliteit of duurzaamheid van het hout en kunnen, afhankelijk van het weer, bijna volledig sluiten. Volgens DIN 4074 zijn barsten toegestaan die de duurzaamheid niet negatief beïnvloeden. Indien u een project uitvoert met versgezaagd (=ongedroogd) lariks/douglas hout, adviseren wij u om rekening te houden met minimaal 4% krimp na verwerking. Dit betekent dat zorgvuldig en goed afgewerkte constructies na verloop van tijd een iets minder strakke uitstraling kunnen krijgen. U kunt dit voorkomen door kunstmatig gedroogd lariks/douglas hout toe te passen.

Hout is een natuurlijk product dat kan zwellen en krimpen. Daarom kunnen de vermelde maten in deze catalogus een geringe afwijking vertonen.