Stormschade aan je schutting?

Gepubliceerd op 23 januari 2024 om 11:09

Stormschade aan je schutting? Lees hier alles wat je moet weten na stormschade.

 

Wanneer een stevige storm ons land teistert, is het helaas vaak de schutting die de klappen opvangt. Juist die schutting die zo zorgvuldig voor dat extra stukje privacy zorgt. In de blog lees je alles wat je moet weten over wat te doen bij schade aan je schutting door storm en of de kosten vergoed worden door je verzekering.

Wat te doen bij schade aan je schutting door storm?

Direct na de storm is het cruciaal om duidelijke foto’s te maken van de schade aan je schutting. Noteer daarbij zorgvuldig de datum en het tijdstip van de schade, dit kan van groot belang zijn bij het indienen van een schadeclaim bij de verzekeraar. In de meeste gevallen valt schade aan de schutting onder je eigen opstalverzekering. Het hebben van een opstalverzekering is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek en soms regelt de VvE de opstalverzekering voor appartementseigenaren.

Deel je de schutting met je buren?

Als de schutting de erfgrens markeert, deel je vaak de kosten met je buren. Dit betekend dat je in veel gevallen maximaal de helft van de kosten vergoed krijgt op jouw opstalverzekering en je buren de andere helft op hun eigen opstalverzekering.

Is stormschade aan je schutting verzekerd?

Ja, stormschade aan je schutting kun je verzekeren, dit valt onder de dekking van de opstalverzekering, onderdeel van je woonverzekering.  

Belangrijk om te weten:

  • Verzekeraars vergoeden allen stormschade bij windkracht 7 of hoger
  • Houd rekening met je eigen risico, dit bedrag verschilt per verzekeraar, maar je betaalt altijd een deel van de kosten zelf.

Is de schutting inboedel?

Nee, een schutting staat vast in de grond en wordt daarom niet beschouwd als inboedel. Inboedelverzekeringen dekken doorgaans verplaatsbare items zoals tuinmeubelen. Als de omgewaaide schutting schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld je tuintafel, kan je deze schade wel worden vergoed door je inboedelverzekeraar.

Schade aan de schutting bij een huurwoning?

Bij een huurwoning heb je meestal geen opstalverzekering, dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Meld schade aan de verhuurder en wacht met opruimen en herstellen totdat de verzekeraar op de hoogte is. Een uitzondering is als je de schutting zelf hebt geplaatst en betaald.

In dat geval kan het huurdersbelang van kracht zijn, vaak gedekt door de inboedelverzekering.

Vergoeding bij stormschade aan de schutting.

Hoeveel je vergoed krijgt verschilt per verzekeraar en verzekering. Houd rekening met:

  • De plek van de schutting. Bij een gedeelde schutting wordt maximaal 50% vergoed.
  • Eventueel achterstalligonderhoud kan invloed hebben op de vergoeding.
  • Afhankelijk van de verzekeraar kun je herstel- of herbouwkosten vergoed krijgen.

Wij begrijpen dat de schade aan je schutting vervelend is, daarom zijn wij ondanks dat we gesloten zijn van 25 dec tot 4 jan 

Neem gerust contact met ons op via  06 14 19 35 90 of info@blombuitenleven.nl voor advies en mogelijkheden om je schutting weer snel te herstellen en te vernieuwen, laat de storm je niet weerhouden van het genieten van je tuin!